The Philosophical Review

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Philosophical Review)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
The Philosophical Review  
Скратен наслов (ISO)Phil. Review
Дисциплинафилозофија
Јазиканглиски
УредникSage School of Philosophy
Издавање
Издавач
Duke University Press (САД)
Историја1892–
Честотатримесечник
Заведување
ISSN0031-8108 (печатено)
1558-1470 (семрежно)
LCCNsn98-23300
OCLC39648313
Врски

The Philosophical Review (мак. „Филозофски преглед“) — тримесечно академско списание за филозофија на филозофскиот факултет „Сејџ“ (Sage School of Philosophy) на универзитетот Корнел, а во издание на издаваштвото на универзитетот Дјук (Duke University Press)[1]. Во списанието излегуваат изворни дела од сите области на аналитичката филозофија, но уредништвото дава нагласок на разни тематики од општ интерес за академските филозофија. Секое издание содржи две до четири статии и неколку рецензии на книги. Во анкетата спроведена на популарниот филозофски блог „Leiter Reports“ во 2009 г., списанието е прогласено за најдоброто филозофско списание на англиски јазик.[2]

Списанието се издава непрекинато уште од 1892 г. Во првата година (Volume I) објавени се статии од истакнатите филозофи Вилијам Џејмс и Џон Дјуи.

Значајни статии[уреди | уреди извор]

 • Quine, Willard van Orman (1951). „Two Dogmas of Empiricism („Две догми на емпиризмот")“. The Philosophical Review. 60 (1): 20–43.
 • Rawls, John (1955). „Two Concepts of Rules („Две замисли за правилата")“. The Philosophical Review. 64 (1): 3–32. doi:10.2307/2182230. JSTOR 2182230.
 • Grice, H.P. (1957). „Meaning („Значење")“. The Philosophical Review. 66 (3): 377–388. doi:10.2307/2182440. JSTOR 2182440.
 • Vendler, Zeno (1957). „Verbs and Times („Глаголи и времиња")“. The Philosophical Review. 66 (2): 143–160. doi:10.2307/2182371. JSTOR 2182371.
 • Smart, J.J.C. (1959). „Sensations and Brain Processes ("Дразби и мозочни процеси")“. The Philosophical Review. 68 (2): 141–156. doi:10.2307/2182164. JSTOR 2182164.
 • Harman, Gilbert (1965). „The Inference to the Best Explanation ("Изведување на најдоброто толкување")“. The Philosophical Review. 74 (1): 88–95. doi:10.2307/2183532. JSTOR 2183532.
 • Donnellan, Keith S. (1966). „Reference and Definite Descriptions („Повикување и определени описи")“. The Philosophical Review. 75 (3): 281–304. doi:10.2307/2183143. JSTOR 2183143.
 • Grice, H.P. (1969). „Utterer's Meaning and Intention ("Смислата и намерата на изустувачот")“. The Philosophical Review. 78 (2): 147–177. doi:10.2307/2184179. JSTOR 2184179.
 • Nagel, Thomas (1974). „What Is It Like to Be a Bat? („Како е да си лилјак?")“. The Philosophical Review. 83 (4): 435–450. doi:10.2307/2183914. JSTOR 2183914.
 • Lewis, David (1976). „Probabilities of Conditionals and Conditional Probabilities („Веројатности на условите и условни веројатности")“. The Philosophical Review. 85 (3): 297–315. doi:10.2307/2184045. JSTOR 2184045.
 • Burge, Tyler (1986). „Individualism and Psychology („Индивидуализмот и психологијата")“. The Philosophical Review. 95 (1): 3–45. doi:10.2307/2185131. JSTOR 2185131.
 • DeRose, Keith (1995). „Solving the Skeptical Problem („Решавање на скептичкиот проблем")“. The Philosophical Review. 104 (1): 1–52. doi:10.2307/2186011. JSTOR 2186011.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]