Прејди на содржината

Nitrospirae

Од Википедија — слободната енциклопедија
Nitrospirae
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Nitrospirae
Garrity и Holt 2001
Класа: Nitrospiria
Ред: Nitrospirales
Семејство: Nitrospiraceae
Родови
Синоними
 • Nitrospiraeota Oren et al. 2015

Nitrospirae е колено на бактерии. Ова колено содржи само една класа, Nitrospira, која пак содржи еден ред (Nitrospirales) и една фамилија (Nitrospiraceae). Фамилијата вклучува повеќе родови, а најголем е Nitrospira. Првиот член на ова колено, Nitrospira marina, беше откриен во 1985 година.[1] Вториот член, Nitrospira moscoviensis, беше откриен во 1995 година.[2]

Филогенија[уреди | уреди извор]

Филогенијата е составена како резултат на Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[3]


Leptospirillum

L. ferriphilum Coram and Rawlings 2002L. ferrooxidans (ex Markosyan 1972) Hippe 2000 (type sp.)Thermodesulfovibrio

T. hydrogeniphilus Haouari et al. 2009
T. aggregans Sekiguchi et al. 2008
T. thiophilus Sekiguchi et al. 2008
T. islandicus Sonne-Hansen and Ahring 2000T. yellowstonii Henry et al. 1994 (type sp.)Таксономија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија се заснова на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[4] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI).[5]

 • Колено "Nitrospirae" Garrity & Holt 2001 [Nitrospiraeota Oren et al. 2015 ]
  • Класа Nitrospiria Oren et al. 2015 ["Nitrospirae"]
   • Ред "Nitrospirales"
    • Фамилија "Nitrospiraceae"
     • Род "Candidatus Magnetobacterium" Spring et al. 1993
      • Вид "Ca. M. bavaricum" Spring et al. 1993
      • Вид "Ca. M. casensis" Lin et al. 2014
     • Род "Candidatus Magnetoovum" Lefevre et al. 2011
      • Вид "Ca. M. mohavensis" Lefevre et al. 2011
      • Вид "Ca. M. chiemensis" Kolinko 2014
     • Род Leptospirillum (ex Markosyan 1972) Hippe 2000
      • Вид L. ferrodiazotrophumTyson et al. 2005
      • Вид L. rubarumAliaga Goltsman et al. 2009
      • Вид L. thermoferrooxidans Hippe 2000
      • Вид L. ferriphilum Coram and Rawlings 2002
      • Вид L. ferrooxidans (ex Markosyan 1972) Hippe 2000 (type sp.)
     • Род Nitrospira Watson et al. 1986
      • Вид "Ca. N. bockiana" ♠ Lebedeva et al. 2008
      • Вид "Ca. N. inopinata" ♠ Daims et al. 2015
      • Вид "Ca. N. nitrificans" ♠ van Kessel et al. 2015
      • Вид "Ca. N. nitrosa" ♠ van Kessel et al. 2015
      • Вид "Ca. N. salsa" ♠ Haaijer et al. 2013
      • Вид N. calidaLebedeva et al. 2011
      • Вид N. defluviiNowka et al. 2015 ["Candidatus Nitrospira defluvii" Spieck et al. 2006]
      • Вид N. japonicaUshiki et al. 2013
      • Вид N. lenta Nowka et al. 2015
      • Вид N. marina Watson et al. 1986 (type sp.)
      • Вид N. moscoviensis Ehrich et al. 1995
     • Род Thermodesulfovibrio Henry et al. 1994 emend. Sekiguchi et al. 2008
      • Вид T. aggregans Sekiguchi et al. 2008
      • Вид T. hydrogeniphilus Haouari et al. 2009
      • Вид T. islandicus Sonne-Hansen and Ahring 2000
      • Вид T. thiophilus Sekiguchi et al. 2008
      • Вид T. yellowstonii Henry et al. 1994 (type sp.)

Забелешки: ♠ Видови кои се наоѓаат во NCBI, но не се наведени во LPSN.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Stanley W. Watson; Eberhard Bock; Frederica W. Valois; John B. Waterbury; Ursula Schlosser. „Nitrospira marina gen. nov. sp. nov.: a chemolithotrophic nitrite-oxidizing bacterium“. Arch Microbiol. 144 (1): 1–7. doi:10.1007/BF00454947.
 2. Ehrich S, Behrens D, Lebedeva E, Ludwig W, Bock E (1995). „A new obligately chemolithoautotrophic, nitrite-oxidizing bacterium, Nitrospira moscoviensis sp. nov. and its phylogenetic relationship“. Arch Microbiol. 164 (1): 16–23. doi:10.1007/BF02568729. PMID 7646315.
 3. „16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-06-07. Посетено на 2016-03-20.
 4. J.P. Euzéby. „Nitrospirae“. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Посетено на 2016-03-20.
 5. Sayers; и др. „Nitrospirae“. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2016-03-20.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Lefevre, Christopher T.; Frankel, Richard B.; Abreu, Fernanda; Lins, Ulysses; Bazylinski, Dennis A. (26 Oct 2010). „Culture-independent characterization of a novel, uncultivated magnetotactic member of the Nitrospirae phylum“. Environmental Microbiology. 13 (2): 538–549. doi:10.1111/j.1462-2920.2010.02361.x. PMID 20977572.