Hotel California

Од Википедија — слободната енциклопедија
Синглот на песната

Hotel California (буквално: Хотел Калифорнија) — песна на групата Eagles од нивниот истоимен албум од 1976 г. Песната била објавена и како сингл на почетокот на 1977 г.[1][2]

Текст[уреди | уреди извор]

Текстот е прилагоден на македонски.

Hotel California Хотел Калифорнија

[Строфа 1]
On a dark desert highway
Cool wind in my hair
Warm smell of colitas
Rising up through the air
Up ahead in the distance
I saw a shimmering light
My head grew heavy and my sight grew dim
I had to stop for the night

[Строфа 2]
There she stood in the doorway
I heard the mission bell
And I was thinkin' to myself
"This could be Heaven or this could be Hell"
Then she lit up a candle
And she showed me the way
There were voices down the corridor
I thought I heard them say

[Рефрен]
"Welcome to the Hotel California
Such a lovely place (Such a lovely place)
Such a lovely face
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year (Any time of year)
You can find it here"

[Строфа 3]
Her mind is Tiffany-twisted
She got the Mercedes Benz, uh
She got a lot of pretty, pretty boys
That she calls friends
How they dance in the courtyard
Sweet summer sweat
Some dance to remember
Some dance to forget

[Строфа 4]
So I called up the Captain
"Please bring me my wine"
He said, "We haven't had that spirit here
Since 1969"
And still those voices are callin'
From far away
Wake you up in the middle of the night
Just to hear them say

[Рефрен]
"Welcome to the Hotel California
Such a lovely place (Such a lovely place)
Such a lovely face
They livin' it up at the Hotel California
What a nice surprise (What a nice surprise)
Bring your alibis"

[Строфа 5]
Mirrors on the ceiling
The pink champagne on ice, and she said
"We are all just prisoners here
Of our own device"
And in the master's chambers
They gathered for the feast
They stab it with their steely knives
But they just can't kill the beast

[Строфа 6]
Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
"Relax," said the night man
"We are programmed to receive
You can check out any time you like
But you can never leave"

[Строфа 1]
На еден мрачен пустински автопат
Студениот ветер ми ја разнесе косата
Топлиот мирис на марихуана се ширеше низ воздухот
На некое растојание видов треперлива светлина
Почувствував како да ми се спие
И дека треба да преноќам

[Строфа 2]
На прагот стоеше таа
Го слушнав ѕвонецот
И си помислив:
„Ова е или рај или пекол“
Потоа таа запали свеќа и ми го осветли патот
Одејќи по ходникот, слушнав гласови
Се чинеше дека велеа...

[Рефрен]
Добре дојдовте во хотел Калифорнија
„Колку прекрасно место“
„Колку прекрасно место“
Во хотел Калифорнија има сместување
во кое било време од годината
Тука секогаш ќе најдете слободни соби

[Строфа 3]
Таа е опседната со „Тифани“
Има и мерцедес бенц
и многу симпатични момчиња што ги нарекува пријатели
Како танцуваат во дворот во слатката летна пот
Некои танцуваат за да не заборават, а некои па за да заборават на сè

[Строфа 4]
Го повикав управителот:
„Ве молам донесете ми вино!“
А тој ми одговори: „Сме немале вакво расположение уште од 1969“.
И гласовите продолжија да се слушаат оддалеку
Ме разбудија среде ноќта
И ги слушнав како велат...

[Рефрен]
Добре дојдовте во хотел Калифорнија
„Колку прекрасно место“
„Колку прекрасно место“
Во хотел Калифорнија се забавуваат и се дружат
„Какво пријатно изненадување!“
Осигурете си ги алибијата

[Строфа 5]
Огледала на таванот
Имаше и разладен розов шампањ
И таа рече: „Ние сме само затвореници тука, а ова е наше дело“
Се собраа во господарската соба
за да се гоштаваат
Го бодеа суштеството со нивните челични ножеви
Но не можеа да убијат животно

[Строфа 6]
Последното нешто што се сеќавам
е како трчав кон излезот
Требаше да го најдам патот назад
Да се ​​вратам од каде што дојдов
„Опуштете се“, рече чуварот
„Наредено ни е да примаме гости.
Можете да ја ослободите вашата соба во секое време,
но никогаш не можете да заминете оттука!“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dodd, Philip; Du Noyer, Paul (1999). The Encyclopedia of Singles. Paragon. стр. 89. ISBN 0752533371.
  2. History of the Eagles. 2013. Се случува во 1:27:50–1:28:10. https://www.imdb.com/title/tt2194326/. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]