Прејди на содржината

Elusimicrobia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Elusimicrobia
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Elusimicrobia
Geissinger et al. 2010
Класи
Синоними
 • Elusimicrobaeota Oren et al. 2015

Elusimicrobia е бактериско колено претходно познато како "Термитска Група 1". Овие бактерии се широко распространети во различни екосистеми, како мориња, мил, почви и загадени површини. Постојат претставниците кои живеат како симбиоти во термити.[1]

Првиот култивиран вид беше Elusimicrobium minutum, а други два вида кои се делумно опишани се ставаат во посебна класа, позната како Endomicrobia.[2]

Филогенија[уреди | уреди извор]

Филогенијата се базира на 16S рРНК на LTP ослободување 123 од страна на Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[3]


Elusimicrobiales

Elusimicrobium minutum Geissinger et al. 2010


"Blastocatellales"


Chloracidobacterium thermophilum Tank & Bryant 2015Pyrinomonas methylaliphatogenes Crowe et al. 2014Blastocatellaceae

Blastocatella fastidiosa Foesel, Rohde & Overmann 2013


Aridibacter

A. kavangonensis Huber et al. 2014A. famidurans Huber et al. 2014


Таксономија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е врз основа на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[4] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI).[5]

 • Колено Elusimicrobia Geissinger et al. 2010 [Elusimicrobaeota Oren et al. 2015] (Termite Group 1)
  • Класа Elusimicrobia Geissinger et al. 2010
   • Ред Elusimicrobiales Geissinger et al. 2010
    • Фамилија Elusimicrobiaceae Geissinger et al. 2010
     • Род Elusimicrobium Geissinger et al. 2010
      • Вид Elusimicrobium minutum Geissinger et al. 2010
  • Класа EndomicrobiaStingl et al. 2005 emend. Zheng et al. 2016
   • Ред Endomicrobiales ♠ Zheng et al. 2016
    • Фамилија Endomicrobiaceae ♠ Zheng et al. 2016
     • Род "Endomicrobium" ♠ Zheng et al. 2016 ["Candidatus Endomicrobium" Stingl et al. 2005]
      • Вид "E. proavitum" ♠ Zheng et al. 2016 ["Endomicrobium proavitum" Zheng & Brune 2015]
      • Вид "Ca. E. pyrsonymphae" ♠ Stingl et al. 2005
      • Вид "Ca. E. trichonymphae" ♠ Stingl et al. 2005
  • Класа "Blastocatellia" ♠ Pascual et al. 2015 [Acidobacteria subdivision 4]
   • Ред "Blastocatellales" ♠ Pascual et al. 2015
    • Род ?Chloracidobacterium Tank & Bryant 2015 ["Candidatus Chloracidobacterium" Bryant et al. 2007]
     • Вид Chloracidobacterium thermophilum Tank & Bryant 2015 ["Candidatus Chloracidobacterium thermophilum" Bryant et al. 2007]
    • Фамилија Pyrinomonadaceae Wüstet al. 2016
     • Род Arenimicrobium Wüstet al. 2016
      • Вид Arenimicrobium luteum Wüstet al. 2016
     • Род Brevitalea Wüstet al. 2016
      • Вид B. aridisoli Wüstet al. 2016
      • Вид B. deliciosa Wüstet al. 2016
     • Род Pyrinomonas Crowe et al. 2014
      • Вид Pyrinomonas methylaliphatogenes Crowe et al. 2014
    • Фамилија "Blastocatellaceae" ♠ Pascual et al. 2015
     • Род Aridibacter Huber et al. 2014
      • Вид A. kavangonensis Huber et al. 2014
      • Вид A. famidurans Huber et al. 2014
     • Род Blastocatella Foesel, Rohde & Overmann 2013
      • Вид Blastocatella fastidiosa Foesel, Rohde & Overmann 2013
     • Род ?Stenotrophobacter" ♠ Pascual et al. 2015
      • Вид "S. namibiensis" ♠ Pascual et al. 2015
      • Вид "S. roseus" ♠ Pascual et al. 2015
      • Вид "S. terrae" ♠ Pascual et al. 2015
     • Род ?"Tellurimicrobium" ♠ Pascual et al. 2015
      • Вид "Tellurimicrobium multivorans" ♠ Pascual et al. 2015

Забелешки: ♠ Видови кои се наоѓаат во NCBI, но не се наведени во LSPN.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Herlemann, D.P.R.; Geissinger, O.; Brune, A. (2007). „The Termite Group I phylum is highly diverse and widespread in the environment“. Appl. Environ. Microbiol. 73 (20): 6682–6685. doi:10.1128/AEM.00712-07. PMC 2075069. PMID 17704269.
 2. Stingl, U.; и др. (2005). Endomicrobia: Cytoplasmic Symbionts of Termite Gut Protozoa Form a Separate Phylum of Prokaryotes“. Appl. Environ. Microbiol. 71 (3): 1473–1479. doi:10.1128/AEM.71.3.1473-1479.2005. PMC 1065190. PMID 15746350. Архивирано од изворникот на 2020-05-28. Посетено на 2018-01-28.
 3. 'The All-Species Living Tree' Project.„16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-09-16. Посетено на 2016-03-20.
 4. J.P. Euzéby. „Elusimicrobia“. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Посетено на 2011-11-17.
 5. Sayers; и др. „Elusimicrobia“. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2011-06-05.