Прејди на содржината

Echinosteliida

Од Википедија — слободната енциклопедија
Echinosteliida
Научна класификација
Царство: Amoebozoa
Колено: Mycetozoa
Класа: Myxogastria
Ред: Echinosteliida

Echinosteliida е еден од петте редови на лигави габи од класата миксомицети со околу 20 видови. Поради тоа што се мали, често не се забележуваат во природата.[1]

Одлики и екологија[уреди | уреди извор]

Видовите од овој ред се многу мали. Претставниците поседуваат дршкасти спорангии со пречник обично помал од 0,5 милиметри, а ретко достигнува до 1,5 милиметри. Спороносното тело е заоблено, споровиот прашок е бел, розов или светлокафен.[1]

Видовите најчесто ја колонизираат кората на живите дрвја и увивните растенија; особено вакви се видовите од родот Echinostelium.[1]

Систематика[уреди | уреди извор]

Овој ред е воведен во 1976 од страна на H.W. Keller и T.E. Brooks и опфаќа 3 родови и две фамилии:[1]

Нивната точна положба во Myxogastria е нејасна; резултатите добиени од молекуларно-генетските истражувања е контрадикторни.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Michael J. Dykstra, Harold W. Keller: Mycetozoa In: ISBN: 1891276239
  2. Anna Maria Fiore-Donno, Sergey I. Nikolaev, Michaela Nelson, Jan Pawlowski, Thomas Cavalier-Smith, Sandra L. Baldauf: Deep Phylogeny and Evolution of Slime Moulds (Mycetozoa) In: Protist, Volume 161, Issue 1, S. 55-70, 2010