Cogito ergo sum

Од Википедија — слободната енциклопедија

Cogito, ergo sum (со значење: „Мислам, значи постојам“) е филозофска изјава на латински користена од Рене Декарт. Денес се смета за основа на западната филозофија. Едноставното значење на оваа фраза е дека ако некој се исчудува дали постои или не, тогаш тоа е доказ дека постои, бидејќи постои „јас“ кој размислува.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Baird, Forrest E.; Walter Kaufmann (2008). From Plato to Derrida. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. ISBN 0-13-158591-6.