Прејди на содржината

Cobiss

Од Википедија — слободната енциклопедија

COBISS (англ. Co-operative Online Bibliographic System & Services — Заеднички интернетски библиографски систем и услуги; изговор: кобис) е организациски систем кој се користи да ги опслужи библиотеките во единствен библиотечко-информациски систем со каталогизација за позајмување.

Во моментот е во употреба во Словенија (COBISS.SI), Босна и Херцеговина (COBISS.BH и COBISS.RS), Македонија (COBISS.MK), Србија (COBISS.SR), Албанија (COBISS.AL), Бугарија (COBISS.BG), Косово (COBISS.KS) и Црна Гора (COBISS.CG).

Овие информациски системи се автономни, но ја делат платформата.

COBISS користат преку 1390 библиотеки за автоматизација на своето работење.

COBISS.Net е мрежата која ги поврзува COBISS кооперативните библиографски системи на различни земји.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]