Alismatidae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Alismatidae е ботаничко име на подкласа. Описот на подкласата ќе варира во зависност од таксономскиот систем што се користи (има многу такви системи); единствениот услов е да го вклучува семејството Alismataceae. Тоа е релативно ново име: претходните системи, како што се системите Енглер и Ветштајн, го користеле името Helobiae за споредлива единица.

Alismatidae во системот Тахтајан[уреди | уреди извор]

Системот Тахтајан го третира ова како една од шесте подкласи во рамките на класата Liliopsida (= моноциледони ). Се состои од:

 • Alismatidae
  Alismatanae
  Hydrocharitales
  Најадалес
  Alismatales
  Aponogetonales
  Juncaginales
  Potamogetonales
  Posidoniales
  Cymodoceales
  Zosterales

Alismatidae во системот на Кронквист[уреди | уреди извор]

Системот Cronquist го третира ова како една од четирите подкласи во рамките на класата Liliopsida (= моноциледони ). Се состои од (1981):

 • подкласа Alismatidae
  Alismatales
  Hydrocharitales
  Најадалес
  Triuridales

Оваа подкласа опфаќа помалку од петстотини видови вкупно: многу од нив се водни или полуводни растенија (види Alismatidae info).

APG II систем[уреди | уреди извор]

Системот APG II не користи формални ботанички имиња над рангот на редот; тој ги доделува повеќето од растенијата вклучени во (проширениот) ред Alismatales, во кладата „ монокраки “, иако растенијата од редот на Cronquist Triuridales се доделени на сосема различни места.