Agelaia

Од Википедија — слободната енциклопедија

Agelaia е род на троски социјални оси (од семејство Vespidae), кои се распространети од Мексико до северна Аргентина. Петнаесет од 31 опишаните видови се наоѓаат во Бразил. Овие видови живеат во роеви и се гнездат во шуплини.

Родот го вклучува видот A. vicina, кои понекогаш гнездат на тавани во Сао Паоло, Бразил, кое што ја бара помошта на пожарниркарска служба за отстранување на гнездото што може да брои повеќе од 1.000.000 оси. Родот исто ги вклучува и A. pallipes, кои гнездат во земјата, тие биле пронајдени во Јужна Америка и се сметаат за еден од најагресивните оси во регионот.

Овие оси се сметаат за агресивни во споредба со другите видови оси и нанесуваат убод кој предизвикува многу болка. Главната компонента на отровот е Агелотоксин, директен хемолизин Фосфолипаза А2, што може да предизвика сериозна реакција кај некои кои биле боцнати.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Zucchi, R., Sakagami, SF, Noll, FB, Meechi, MR, Mateus, S., Baio, MV, et al. (1995) Agelaia vicina, основан рој полистин со најголема големина на колонија меѓу оси и пчели (Hymenoptera: Vespidae). Урнал од Њујорк ентомолошко друштво, 103 (2), 129-137.
  • Хермес Марсел Густаво, Кахер Андреас. Родот Агелаја Лепетие (Хименопера, Веспида, Полистина) во Рио Гранде до Сул, Бразил. Ул. Градници. ентомол. [сериски на Интернет]. 2004 март [цитиран 2008 година 17 мај] ; 48 (1): 135-138. doi:10.1590/S0085-56262004000100023