ARIA Charts

Од Википедија — слободната енциклопедија

ARIA топ листи се главните австралиски музички табели и ги издава неделникот од страна на Австралиска музичка индустрска асоцијација‎. На топ листите се највисоко продаваните синглови и албуми во различни жанрови во Австралија. ARIA започна да компилира сопствена топ листа во неделата кон крајот на 26 јуни 1988 година. Пред тоа, од средината на 1983 година, ARIA имаше лиценцирано 'Кент Музика извештај' (која подоцна била преименувана како „Австралискиот Музика извештај“, сè додека не престана да се појавува во 1999).

Арија листите вклучуваат:

 • Неделен Топ 100 највисока продажба на синглови
 • Неделен Топ 100 највисока продажба на албуми
 • Неделен Топ 100 највисока продажба на дигитални песни
 • Неделен Топ 100 највисока продажба на дигитални албуми
 • Неделен Топ 50 највисока продажба на физички синглови
 • Неделен Топ 50 највисока продажба на физички албуми
 • Неделен Топ 20 највисока продажба на австралиски синглови
 • Неделен Топ 20 највисока продажба на австралиски албуми
 • Неделен Топ 20 највисока на продажба танц изданија
 • Неделен Топ 20 највисока продажба на земја за медиумите
 • Неделен Топ 20 највисока продажба на компилациски изданија
 • Неделен Топ 50 највисока продажба на каталог албуми
 • Неделен Топ 50 највисока продажба на клубот за јавноста
 • Неделен Топ 40 највисока продажба на урбани синглови
 • Неделен Топ 40 највисока продажба на урбани албуми
 • Неделен Топ 40 највисока продажба на музички ДВД
 • Топ 100 Годишни листи на профилирање на годината во музиката
 • Топ 100 декадни листи на профилирање на деценијата во музиката [1]

ARIA сертификации[уреди | уреди извор]

Албуми и синглови Музички ДВД-а
Злато Платина Злато Платина
35,000 70,000 7,500 15,000

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Aria End of Decade Chart Retrieved 28 Mar 2010

Надворешни врски[уреди | уреди извор]