8 милја (филм)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

8 милја (англиски: 8 Mile) - американски филм, во режија на Кертис Хенсон. Главните улоги ги играат: Еминем и Ким Бејсингер.

Содржина[edit | edit source]

Џими Смит, наречен „Ребит“ (го игра Еминем) живее во сиромашен кварт и нема успех ниту во работата, ниту во животот, воопшто. Тој е лут затоа што мајка му (ја игра Бесинџер) е алкохоличарка, а загрижен и за помалата сестра. Своите чувства, „Ребит“ ги искажува низ своите паметни раперски стихови, со коишто добива почит кај своите пријатели. Тие го убедуваат да се пријави на неделниот натпревар по рапување, но „Ребит“ не сака да учествува. Сепак, кога ќе запознае една девојка која му дава поддршка и надеж, тој одлучува да се натпреварува при што го победува фаворитот на натпреварот.[1] [2]

Наводи[edit | edit source]

  1. „8 милја“, Антена, број 899, 18.9.2015, стр. 25.
  2. „8 милја“, Антена, број 900, 25.9.2015, стр. 15.