14 годишен младоженец

Од Википедија — слободната енциклопедија
14 годишен младоженец

14 годишен младоженец е една албанска комедија од албанскиот автор Андон Зако Чајупи, објавана во збирката поезија Баба Томори. Чајуп е прв што во жанрот на албанската комедија стави тематика од социјално-политичко, кој е различен од другите комеди или драматичките дела.

Чајуп создава многу хумористички сцени, а во оваа комедија го покажува животот во едно село во Албанија. Во ова комедија се зборува за едено момче што има само четиринаесет години.