Шумски пожари во Атика (2018)

Од Википедија — слободната енциклопедија
The image shows the fire in Kineta and its aftermath.
Пожарот во Кинета и последиците од него
The image shows the fire in Neos Voutzas and Mati and its aftermath.
Пожарот на Мати и последиците од него

Серија шумски пожари ја зафатиле Грција во јули 2018 година. На 24 јули, потврдено било дека има 74 жртви. Пожарите се сметаат како втора природна катастрофа што е регистрирана во Грција во последните 70 години, после земјотресот во Атина во 1999 година кој усмртил 143 луѓе. Повеќе од 700 жители биле евакуирани или спасени од жариштето на морското село Мати, каде спасувачите пронашле 26 тела заглавени на само неколку метри од морето, прегрнати кои изгореле во пожарот.