Шаблон:Таксономија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
{{Таксономија 
| name =
| image = 
| image_width = 
| image_caption = 
| image2 = 
| image2_width = 
| image2_caption = 
| regnum = [[Растенија]]
| divisio = 
| classis = 
| ordo  = 
| familia = 
| genus  = 
| species = 
| binomial = 
| binomial_authority = 
| range_map = <!--карта,
 - и range_map2, 3 or 4 -->
| range_map_width =
| range_map_caption =
| <!--or 115 other parameters-->
}}

  Целосен список: Употреба на таксокутии
  за примери и детални описи.

Информации за овој шаблон[уреди извор]

Овој шаблон претставува таксономска инфокутија со можност за подесување на околу 135 параметри. Иако имплементацијата е сложена, неговата употреба е релативно едноставна. Повеќето од параметрите се изборни, така да ако некој параметар не е релевантен за вашиот случај, едноставно изоставете го.

Менување на шаблонот[уреди извор]

Пред да се решите да направите некоја поголема промена во шаблонот, би ви советувале да направите копија на шаблонот на вашата корисничка страница или страница за разговор и таму да експериментирате. На овој начин ќе ги избегнете нарушувањата на многу страници кои го користат овој шаблон и ќе го поштедите серверот од непотребни вчитувања. За да го уредувате и тестирате овој шаблон на вашата корисничка страница:

 1. Копирајте го кодот на шаблонот Шаблон:Таксономија во Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономија. Копирај те го целиот текст!
 2. Тестирајте го шаблонот за различни таксонимии со копирање на такстот на растението/животното или група во Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономијатест.
 3. Replace the |Taxobox|...}} template used by Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономијатест со {{User:YOUR USERNAME/taxobox|...}}
 4. If unsure, please check a few different animals and plants and groups
 5. Check the Template:Taxobox history, in case changes have been made while you've been editing
 6. Copy the whole text of User:YOUR USERNAME/taxobox back to {{Template:Taxobox}}
 7. Check that plant and animal pages still work.
 8. Request your userspace taxobox and taxoboxtest pages are deleted using {{db-userreq}}

Editing documentation and interwiki links[уреди извор]

Add or edit the documentation and interwiki links for the Taxobox template via the Template:Taxobox/doc page. The /doc page is not protected.

Further documentation is found at:

Микроформат[уреди извор]

This template emits a "species" microformat, according to the current draft ("straw man") specification. This is recognised by the Operator extension for Firefox (using an add-in user script, itself in development) and by Cognition.

Wikipedia editors are invited to comment on or contribute to the development of this microformat, via the above links, or the "microformats-new" mailing list.

The microformat is created by the use of class="biota" on the whole infobox, and classes for individual taxonomic ranks, such as class="domain" in a span around {{{domain}}}. Please do not change or remove those classes other than as part of development of the microformat. For background information, see microformats on Wikipedia.

Бои[уреди извор]

Приврзокот за боја не треба да биде вклучен бидејќи боите се придружени врз основа на следната табела.

Животни | Animalia rgb(211,211,164)
Archaeplastida rgb(144,238,144) (palegreen2)
Fungi rgb(173,216,230) (lightblue)
Chromalveolata rgb(173,238,63)
Rhizaria rgb(225,204,252)
Excavata rgb(240,230,140) (khaki)
Amoebozoa rgb(255,200,160)
Bacteria rgb(211,211,211) (lightgray)
Archaea rgb(236,210,210)
Viruses rgb(238,130,238) (violet)
incertae sedis rgb(250,240,230) (linen)
Colours not produced by this template:
Ichnotaxa rgb(221, 165, 127)
Ootaxa rgb(255,192,203) (pink)
Коментар Овој шаблон содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Овој шаблон содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да го менувате шаблонов доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите експерименти правете ги во шаблонскиот песок или во корисничкиот простор.