Предлошка:Таксономија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
{{Таксономија 
| name =
| image = 
| image_width = 
| image_caption = 
| image2 = 
| image2_width = 
| image2_caption = 
| regnum = [[Растенија]]
| divisio = 
| classis = 
| ordo  = 
| familia = 
| genus  = 
| species = 
| binomial = 
| binomial_authority = 
| range_map = <!--карта,
 - и range_map2, 3 or 4 -->
| range_map_width =
| range_map_caption =
| <!--or 115 other parameters-->
}}

  Целосен список: Употреба на таксокутии
  за примери и детални описи.

Информации за предлошкава[уреди извор]

Оваа предлошка претставува таксономска инфокутија со можност за подесување на околу 135 параметри. Иако имплементацијата е сложена, неговата употреба е релативно едноставна. Повеќето од параметрите се изборни, така да ако некој параметар не е релевантен за вашиот случај, едноставно изоставете го.

Менување на предлошката[уреди извор]

Пред да се решите да направите некоја поголема промена во предлошката, би ви советувале да направите копија на предлошката на вашата корисничка страница или страница за разговор и таму да експериментирате. На овој начин ќе ги избегнете нарушувањата на многу страници кои ја користат оваа предлошка и ќе го поштедите серверот од непотребни вчитувања. За да го уредувате и испробувате оваа предлошка на вашата корисничка страница:

 1. Копирајте го кодот на предлошката Предлошка:Таксономија во Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономија. Копирај те го целиот текст!
 2. Испробајте ја предлошката за различни таксонимии со копирање на такстот на растението/животното или група во Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономијатест.
 3. Replace the |Taxobox|...}} template used by Корисник:ВАШЕ КОРИСНИЧКО ИМЕ/Таксономијатест со {{User:YOUR USERNAME/taxobox|...}}
 4. If unsure, please check a few different animals and plants and groups
 5. Check the Template:Taxobox history, in case changes have been made while you've been editing
 6. Copy the whole text of User:YOUR USERNAME/taxobox back to {{Template:Taxobox}}
 7. Check that plant and animal pages still work.
 8. Request your userspace taxobox and taxoboxtest pages are deleted using {{db-userreq}}

Editing documentation and interwiki links[уреди извор]

Add or edit the documentation and interwiki links for the Taxobox template via the Template:Taxobox/doc page. The /doc page is not protected.

Further documentation is found at:

Бои[уреди извор]

Приврзокот за боја не треба да биде вклучен бидејќи боите се придружени врз основа на следната табела.

Животни | Animalia rgb(211,211,164)
Archaeplastida rgb(144,238,144) (palegreen2)
Fungi rgb(173,216,230) (lightblue)
Chromalveolata rgb(173,238,63)
Rhizaria rgb(225,204,252)
Excavata rgb(240,230,140) (khaki)
Amoebozoa rgb(255,200,160)
Bacteria rgb(211,211,211) (lightgray)
Archaea rgb(236,210,210)
Viruses rgb(238,130,238) (violet)
incertae sedis rgb(250,240,230) (linen)
Colours not produced by this template:
Ichnotaxa rgb(221, 165, 127)
Ootaxa rgb(255,192,203) (pink)
Коментар Оваа предлошка содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Оваа предлошка содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да ја менувате предлошкава доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите испробувања правете ги во предложниот песок или во корисничкиот простор.