Шаблон:Табела на универзални константи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Величина
Симбол Вредност[1][2] Релативна стандардна неодреденост
брзина на светлината во вакуум 299 792 458 m·s−1 утврдена
Њутнова гравитациска константа 6.67384(80)×1011 m3·kg−1·s−2 1,2 × 10−4
Планкова константа 6,626 069 57(29) × 10−34 J·s 4,4 × 10−8
намалена Планкова константа 1,054 571 726(47) × 10−34 J·s 4,4 × 10−8


Наводи

  1. Вредностите се наведени во нивниот т.н. „концизен облик“; бројот на загради во „стандардната несигурност“, што е вредноста помножена со „релативната стандардна неодреденост“.
  2. P.J. Mohr, B.N. Taylor, and D.B. Newell (2011), "The 2010 CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants" (6.0). Подготовка: J. Baker, M. Douma, and S. Kotochigova. Пристап [2 јуни 2011] - Национален институт за стандарди и технологија на САД, Гејтерсбург, MD 20899.