Шаблон:Инфокутија Писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{{name}}}
[[File:{{{sample}}}|310px]]
Тип {{{type}}} {{{typedesc}}}
Јазици {{{languages}}}
Творец {{{creator}}}
Создадено {{{date}}}
Издадено {{{SHdates}}} {{{published}}}
Период {{{time}}}
Статус {{{status}}}
Матични системи
{{{family}}}
 • {{{name}}}
Изведени системи {{{children}}}
Сродни системи {{{sisters}}}
ISO 15924 {{{iso15924|}}}
  {{{iso15924 note}}}
Уникоден опсег {{{unicode}}}
{{{footnotes}}}
Напомена: Страницава може да содржи фонетски симболи од МФА.
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Коментар Овој шаблон содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Овој шаблон содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да го менувате шаблонов доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите експерименти правете ги во шаблонскиот песок или во корисничкиот простор.

Синтакса[уреди извор]

Ситака со сите можни променливи (задолжителните параментри се обележани со ѕвездичка):

{{Инфокутија Писмо
|name    = (*)
|type    = (*погл. долунаведените можности)
|typedesc  = (За ставање на додатни информации по општ тип)
|time    = (*Временски период во кој се користело писмото)
|languages  = (Поважни јазици кои се користеле со писмото)
|fam1    = (Употребете famN за да назначите матично писмо/а.
|fam2    = Може да се наведат највеќе 15 матични писма, каде
...       fam1 е најстарото.)
|fam15    = 
|creator   = (Се употребува наместо famN за вештачки создадени писма)
|sisters   = (За сродни писма од заедничко потекло)
|children  = (За изведени писма)
|sample   = (Слика за пример, БЕЗ префиксот „Слика:“ или „Image:“)
|imagesize  = (Големина на сликата)
|unicode   = (За назначување на уникоден опсег)
|iso15924  = (За назначување на ISO 15924 четирибуквен код)
|IPAChartEng = (За поставање на врска кон Помош:МФА)
}}

Додека поставањето на барем најблискиот матичен систем е од голема важност, не е секогаш практично да се наведуваат сите изведени писма ако тие се премногубројни.

Можности за параметрот „type“[уреди извор]

Одберете боја во склад со видот на писмото:

Согласно Азбука Абугида Слоговно Рачно
Пиктографско Идеографско Логографско Недешифрирано Алтернативно
(по основно)