Предлошка:Инфокутија Писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инфокутија Писмо
Сродни писма
ISO 15924
Уникод
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Коментар Оваа предлошка содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Оваа предлошка содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да ја менувате предлошкава доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите испробувања правете ги во предложниот песок или во корисничкиот простор.

Синтакса[уреди извор]

Ситака со сите можни променливи (задолжителните параментри се обележани со ѕвездичка):

{{Инфокутија Писмо
|name    = (*)
|type    = (*погл. долунаведените можности)
|typedesc  = (За ставање на додатни информации по општ тип)
|time    = (*Временски период во кој се користело писмото)
|languages  = (Поважни јазици кои се користеле со писмото)
|fam1    = (Употребете famN за да назначите матично писмо/а.
|fam2    = Може да се наведат највеќе 15 матични писма, каде
...       fam1 е најстарото.)
|fam15    = 
|creator   = (Се употребува наместо famN за вештачки создадени писма)
|sisters   = (За сродни писма од заедничко потекло)
|children  = (За изведени писма)
|sample   = (Слика за пример, БЕЗ претставката „Слика:“ или „Image:“)
|imagesize  = (Големина на сликата)
|unicode   = (За назначување на уникоден опсег)
|iso15924  = (За назначување на ISO 15924 четирибуквен код)
|IPAChartEng = (За поставање на врска кон Помош:МФА)
}}

Додека поставањето на барем најблискиот матичен систем е од голема важност, не е секогаш практично да се наведуваат сите изведени писма ако тие се премногубројни.

Можности за параметрот „type“[уреди извор]

Одберете боја во склад со видот на писмото:

Согласно Азбука Абугида Слоговно Рачно
Пиктографско Идеографско Логографско Недешифрирано Алтернативно
(по основно)