Чоча

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чоча е термин на современ римски дијалект кој што означува обувки на неколку планински области на Јужна и Југоисточна Европа, особено во Централната и Јужната Италија, како и на Балканот (opanci).

Човек кој носи чоча
Чоча

Потекло и историја[уреди | уреди извор]

Името веројатно доаѓа од доцниот латински soccus , што значи влечка.

Сиромашните селани и овчари од централна и јужна Италија носеле чоча и тие биле претставени и во 19 век на слики и поезија за нивните типични чевли и за нивната обоена облека. Постојат слични обувки на Косово и Северна Македонија.

Во традиционалната форма, чоча биле направени од многу големи ѓонови во кожа и ремени со кои се врзувала и ногата од глуждот до коленото. Пред да се облече чоча, стапалата, глуждовите и мускулите биле покриени со голема платка наместо чорапи.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]