Црвено-сина столица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Rietveld chair 1.JPG

Црвено-сината столица - столица дизајнирана во 1917 година од Gerrit Rietveld. Таа претставува еден од првите тридимензионални експонати на Де Стијл (De Stijl) уметничкото движење. Оригиналната столица била направена од буково дрво и не била обоен до почетокот на 1920 година.[1] Архитектот и членот на Де Стијл, Bart van der Leck, го видел оригинален модел и сугерирал да се додадат светли бои.[2] Бил направен нов модел од потенко дрво и бил обоен во целост во црна ноја со делови обоени во основните бои кои му се припишува на Де Стијл движењето.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Victoria and Albert Museum. Modern Chairs, 1918-1970: an international exhibition presented by the Whitechapel Art Gallery in association with the Observer, arranged by the Circulation Department, Victoria and Albert Museum, 22 July-30 August 1970 (London: Whitechapel Gallery, 1970), 8.
  2. Klaus-Jürgen Sembach, Twentieth Century Furniture Design (Köln : Taschen, c2002), 93.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]