Црвена мочуришна антилопа

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Redunca|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црвена мочуришна антилопа
2009-reedbuck.jpg
Мажјак во Танзанија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Redunca
Вид: Црвена мочуришна антилопа
Биномен назив
Redunca redunca
(Палас, 1767)
Подвидови
Синоними

Црвена мочуришна антилопа („Redunca redunca“) е антилопа која е родена во централна Африка, таа живее во саваните. Грбот и е жолтеникавокафеав, а стомакот вратот и прстените околу очите и се бели. Рогови има само мажјакот. Сивата дамка под ушите се наоѓа на местото на мирисните жлезди. Се храни со треви и со фиданки од трски. Малите групи, се здружуваат во стада за време на сувиот период во годината.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Redunca redunca. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 18 January 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. 2,0 2,1 Wilson, D.E.; Reeder, D.M., уред. (2005). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd. изд.). Johns Hopkins University Press. стр. 722. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.