Цвијиќева качунка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Цвијиќева качунка(Crocus cvijicii) е ендемичен вид во Национален парк Галичица.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Овој вид растение припаѓа на фамилијата Iridaceae-качунки. Цвета во рана пролет на периферните делови од снежната покривка која е во фаза на топење. Се одликува со бело-жолти цветови составени од 6 венечни ливчиња, а стебленцето е слабо развиено со линејни ливчиња. Останатите видови од оваа фамилија се распростанети од источното Средоземје до средна Азија при што се среќааваат во различни биотопи (степи, ливади и високопланински шуми).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Категории[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 НП Галичица