Царинска и монетарна унија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Царинската и монетарната унија е еден вид трговски блок кој е составен од царинска унија и валутна унија. Земјите-учеснички имаат заедничка политика за надворешна трговија и делат единствена валута.

Царинската и монетарната унија се воспоставува преку трговски пакт.

Економска и монетарна унија (ЦСМЕ / ЕЦ $, ЕУ / €, Швајцарија-Лихтенштајн / CHF) Економска унија (ЦСМЕ, ЕУ, ЕАЕУ, МЕКОСУР, ГЦЦ, СИЦА) Царинска и монетарна унија (ЦЕМАК / ХАФ, УЕМОА / ХОФ) Заеднички пазар (ЕЕА-Швајцарија, АСЕАН) Царинска унија (КАН, ЕАК, ЕУЦУ, САЦУ) Мултилатерална слободна трговска зона (ЦЕФТА, ЦИСФТА, КОМЕСА, ЕФТА, ГАФТА, НАФТА, САФТА, АННЗФТА, ПАФТА, САДЦФТА)

Светска трговска организација договори[уреди | уреди извор]

Членови на Светската трговска организација и набљудувачи:

   Членови
   Набљудувачи
   Не-членови

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]