Царински сојуз

Од Википедија — слободната енциклопедија

Царински сојуз — вид трговски блок составен од зоната за слободна трговија со заедничка надворешна тарифа.

Земјите-учеснички воспоставиле заедничка политика за надворешна трговија, но во некои случаи користат различни квоти за увоз. Заедничката политика за конкуренција исто така е корисна за да се избегне дефицит на конкуренцијата.

Целите за воспоставување на царинска сојуз обично вклучуваат зголемување на економската ефикасност и воспоставување поблиски политички и културни врски меѓу земјите-членки.

Тоа е третата фаза од економската интеграција.

Царинските унии се основаат преку трговски пакт

Список на тековни царински унии (индикативни)[уреди | уреди извор]

  Швајцарија-Лихтенштајн
Agreement Date (in force) Recent reference
Андска заедница (КАН) 1988-05-25 L/6737
Карибска заедница (ЦАРИКОМ) 1991-01-01
Заеднички пазар на Средна Америка (ЦАКМ) 2004-10-06 WT/REG93/R/B/2
Источна Африканска заедница (ЕАК) 2005-01-01[1] WT/COMTD/N/14
Економска и монетарна заедница на Централна Африка (ЦЕМАК) 1999-06-01[2]
Евроазискаи царински сојуз (ЕАЦС) 2010-07-01[3]
Царински сојуз на Европската Унија (ЕУЦС; ЕУ–Монако) 1958
  ЕУ–Царински сојуз Андора 1991-07-01 WT/REG53/M/3
  ЕУ–Царински сојуз Сан Марино 2002-04-01
  ЕУ–Царински сојуз на Турција 1996-01-01 WT/REG22/M/4
Совет за соработка во Заливот (ГЦЦ) 2015-01-01[4][5][6]
Израелско-палестинска 1994[7] [8][9]
Јужен заеднички пазар (МЕРКОСУР) 1991-11-29 WT/COMTD/1/Add.17
Царинскиот сојуз на Јужна Африка (САЦУ) 1910[10] WT/REG231/3
Швајцарија-Лихтенштајн (CH-FL) 1924
Западна Африкаска Економска и монетарен сојуз (ВАЕМУ) 1994-01-10 WT/COMTD/N/11/Add.1

Забелешка: Секој економски, царинска и монетарен сојуз и економски и монетарен сојуз опфаќаат царински сојуз.

Освен тоа, автономните и зависни територии, како што се некои од специјалните територии на земјите-членки на ЕУ, понекогаш се третираат како посебни царински територии од нивните копнени држави или имаат различни аранжмани на формална или де факто царински сојуз, заеднички пазар и валутен сојуз (или нивни комбинации ) со копното и во однос на трети земји преку трговските пактови потпишани од копнената држава .[11]

Предложени[уреди | уреди извор]

 • 2010 Јужна Африка развојна заедница (САДС) 2011 Економска заедница на централноафрикански држави (ЕЦЦА) 2015 Арапскиот царински сојуз (АЦС) 2019 Американска економска заедница (АЕК) 2020 Австралија-Нов Зеланд (поблиски економски односи)[12]

Неуспешни[уреди | уреди извор]

 • Царинскиот и економскиот сојуз на Централна Африка (UDEAC) - заменеат од ЦEMAC 1925 Француска царински сојуз над окупираната територија на Сарскиот слив Поранешниот „Цолферајн“ на Светото Римско Царство и наследничките германски конфедерации Steuerverein или даночен сојуз во северозападна Германија Прилагоден сојуз меѓу Либан и Сирија [13]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Signed 2000-7-7, but implemented in 2005.
 2. Signed 1994-05-16, but implemented in 1999.
 3. Customs Union of Eurasian Economic Community (EurAsEC) envisioned in its 1997-10-08 agreement, but not implemented. WT/REG71/8 Архивирано на 5 март 2009 г.
 4. Agreed on 2003-01-01, WT/COMTD/N/25 Архивирано на 5 март 2009 г.
 5. „GCC countries postpone customs union move“.
 6. „GCC customs union fully operational“. The Peninsula. 3 јануари 2015. Архивирано од изворникот на 18 January 2015. Посетено на 24 January 2016.
 7. Established following the Oslo Accords and the Paris protocol.
 8. Paris Protocol. B'Tselem, 19 September 2012
 9. Iqtisadi: The Israeli-Palestinian Economic Agreement and Current Consequences. Ephraim Lavie, Moshe Dayan Center–Tel Aviv University, January 2013
 10. latest revision is from 2004-07-15.
 11. EU Overseas countries and some other territories participate partially in the EU single market per part four of the Treaty Establishing the European Community Архивирано на 16 ноември 2013 г.; some EU Outermost Regions and other territories use the Euro of the currency union, others are part of the customs union; some participate in both unions and some in neither. Territories of the United States, Australian External Territories and Realm of New Zealand territories share the currency and mostly also the market of their respective mainland state, but are generally not part of its customs territory.
 12. „Australia-New Zealand Closer Economic Relations Trade Agreement“. Australian Government, Department of Foreign Affairs and Trade.
 13. „Lebanon – FOREIGN RELATIONS“.