Хусар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Британски хусар од Кримската војна

Хусар е член на европската лесна коњаница, единица што се користела како извидница, моделирана според унгарските корпуси на лесни коњи во 15 век. Унгарската хусарска униформа во прекрасни бои ја имитирале во европските армии; таа се состоела од висока цилиндрична парадна шубара од груба, богато украсено палто со тешки гајтани и долман (пелерина која се носела наметната преку левото рамо). Неколку хусарски регименти на британската армија биле преобразени од лесни драгони во 19 век; постојат и денес како вооружени единици.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2006, Книга 10, стр. 155.