Хуа Мулан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хуа Мулан

Хуа Мулан (кинески: 花 木蘭) — легендарен женски воин од Јужните и Северните династии (420 — 589) на Кина, која првично била опишана во балада позната како Баладата на Мулан (кинески: 木蘭 辭). Во баладата, Хуа Мулан го презела местото на нејзиниот остарен татко во војска. Таа била позната по боречките вештини кои ги практикувала и поради нејзината надареност со мечот. Таа се бореше дванаесет години и била сметана за меродавна, но таа одбила каква било награда и се вратила во својот роден крај.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ren-Huo Chu. Suei Tang Yan Yi на Проектот „Гутенберг“, Ch. 59 (第五十九回)