Прејди на содржината

Хрватска пролет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Савка Дабчевиќ-Кучар, една од најистакнатите учесници на Хрватската пролет, прва жена премиер во Европа

Хрватската пролет (хрватски: Hrvatsko proljeće, исто познато и како masovni pokret (масовно движење) или MASPOK) беше политичко движење во раните 70-ти години на XX век, чии следбеници (популарно наречени маспоковци) повикуваа на политички и економски реформи во СФР Југославија, а со тоа и за поголеми права на Хрватска како констуитивна членка. Истото беше насилно пригушено од југословенските власти во 1971 година. Како негови водачи се појавуваат Савка Дабчевиќ - Кучар и Мико Трипало.

Резултати[уреди | уреди извор]

Тероризам[уреди | уреди извор]

Насилното пригушување на движењето резултира со несогласување меѓу иселеничките хрватски групи низ светот и особено зајакнување на анти-југословенските чувства кај нив. Па, така на 29 март 1972 е поставена бомба во Југословенската туристичка канцеларија во Стокхолм, Шведска.[1]

Устав[уреди | уреди извор]

Во 1974 година е ратификуван нов устав на СФР Југославија, кој им дава поголеми права на констуитивните републики, вклучувајќи ја и Хрватска, со што се исполнети дел од целите на Хрватската пролет.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  1. Central Intelligence Bulletin, Central Intelligence Agency. 30 March 1972.