Хондроцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хондроцит
Хондроцити на хијалина 'рскавица при што можат да се видат нивни органели, лакуни и 'рскавична матрица.
Податоци
Назнаки
Латинскиchondrocytus
КодTH H2.00.03.5.00003
THH2.00.03.5.00003
FMAFMA:66782

Хондроцити (од грч. chondros 'рскавица + kytos клетка) се единствените клетки во здрава 'рскавица. Сместени се во лежишта наречени лакуни. Тие го произведуваат и одржуваат 'рскавичната матрица, кој се состои главно од колаген и протеогликани.