Холтер монитор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Холтер монитор
Холтер монитор
ИзумителНорман Холтер

Холтер мониторот е пренослив уред за постојано следење на разна електрична активност на срцето за најмалку 24 часа.

Најчеста употреба на холтерот е за мониторинг на активноста на срцето (електрокардиографија), но исто така може да се користи и за мониторирање на мозочната активност (електроенцефалографија) или артерискиот притисок.

Холтер мониторот е наречен според лекарот Норман Холтер. Неговата употреба во клиничка пракса започнала во 1960те.