Хлоропласт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Модел на хлоропласт

Хлоропласт е органела која се среќава само кај растенијата, и тоа во нивните зелени делови. Во неа се содржи хлорофилот и се одвива фотосинтезата.Таа во себе содржи хлорофил (зелена материја) која ја впива сончевата енергија и со тоа ја почнува фотосинтезата т.е. процесот во кој растителната клетка од јаглерод диоксидот и водата создава шеќер - скроб и кислород.