Хилон од Спарта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хилон од Спарта

Хилон од Спарта ( грчки : Χίλων или Χείλων) бил спартански ефор, еден од седумте старогрчки мудреци.

Животопис[уреди | уреди извор]

Хилон бил син на Дамагет. Живеел на почетокот на 6 век п.н.е. Херодот изјавил дека учествувал на 52-та Олимпијада (572 п.н.е.) како старец и дека бил избран за ефор на 56-та Олимпијада (556/5 п.н.е.). Живеел до длабока старост. Починал од среќа во рацете на неговиот син кој победил на Олимпијадата.

Изреки на Хилон:

  • Помалку значи повеќе.
  • Не зборувај зло за мртвите.
  • Почитувајте ги постарите.
  • Не смеј им се на несреќните.
  • Не посакувај го невозможното.
  • Запознајте се.