Хиломикрон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шематски приказ на хиломикрон

Хиломикроните се липобелковински честички кои се состојат од триглицериди (85–92%), фосфолипиди (6–12%), холестерол (1–3%), и белковини (1–2%).[1]

Тие ги транспортираат липидите од храната низ телото. Хиломикроните се една од петте главни групи на липобелковини (хиломикрони, VLDL, IDL, LDL, HDL) кои овозможуваат мастите и холестеролот да се движат во крвотокот во кој се растворливи само хидрофилни супстанци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. M Mahmood Hussain: "Review Article: A proposed model for the assembly of chylomicrons"; Arterosclerosis; Vol. 148; 2000; pages 1–15;