Хетепхернебти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хетепхернебти
ЗанимањеКралица на Египет
СопружникЏосер
ДецаИнеткас
Родител(и)Хасехемви?
Нимеатхап?

Хетепхернебти била кралица од Третата династија на Старото Кралство на древниот Египет. Таа била единствената позната жена на фараонот Џосер.[1]

Хетепхернебти и кралската ќерка Инеткаес биле именувани на стела пронајдена околу пирамидалниот комплекс на Џосер во Сакара и на релјеф во Хелиополис, на кој е прикажан Џосер во придружба на двете.[2]

Меѓу нејзините титули се „онаа која го гледа Хор“ (m33.t-ḥrw-) и „големата на скиптарот“ (wr.t-ht = s), и двете титули вообичаени за важни кралици во тој период. Исто така, таа била наречена „кралска ќерка“, што значи дека таа е можеби ќерка на претходникот на Џосер, Хасехемви и Нимаетхап, што ја прави сестра или полусестра на нејзиниот сопруг.[3]

Хетепхернебти
ḥtp-ḥr-nb.tỉ
во хиероглифи
nbtyHtp
Hr

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004) ISBN 0-500-05128-3, p.48
  2. Dodson & Hilton, pp.46-48
  3. Dodson & Hilton, p.48