Хесиона (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хесиона (старогрчки: Ἡσιόνη = „кралица на Азија“) — со ова постојат неколку ликови во старогрчката митологија. Најпозната е Хесиона, сестрата на тројанскиот крал Пријам и сопруга (робинка) на Теламон. Како една од причинита за Тројанската војна е одбивањето на Теламон да им ја врати на Тројанците грабнатата Хесиона.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 166.