Прејди на содржината

Хелијанд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хелијанд е епска поема на старосаксонски јазик напишана околу 825 година. Насловот значи "спасител" на старосаксонски (на германски Heiland) и го опишува животот на Исус во алитеративен стих стил на германската сага.

Извадок од Хелијанд од Германскиот историски музеј

Хелијанд е најголемото дело на пишан старосаксонски јазик. Оригиналот имал околу 6000 редови, од кои четири нецелосни фрагменти се најдени. Делото било под редакција на Луис Пиуски. За првпат делото било испечатено во 1562 од страна на Матијас Флациус.