Хеликаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Структурата на хеликаза RuvA од E. coli
ДНК хеликаза
Идентификатори
EC број 3.6.4.12
Бази на податоци
IntEnz IntEnz view
BRENDA BRENDA entry
ExPASy NiceZyme view
KEGG KEGG entry
MetaCyc metabolic pathway
PRIAM profile
PDB структури RCSB PDB PDBe PDBsum
РНК хеликаза
Идентификатори
EC број 3.6.4.13
Бази на податоци
IntEnz IntEnz view
BRENDA BRENDA entry
ExPASy NiceZyme view
KEGG KEGG entry
MetaCyc metabolic pathway
PRIAM profile
PDB структури RCSB PDB PDBe PDBsum

Хеликазите се класа на ензими витални за сите живи организми. Тие се движат по должината на ДНК катализирајќи го одвиткувањето на дуплексот. Приближно 1% од еукариотските гени кодираат хеликази.[1] Многу клеточни процеси, како што се репликација на ДНК, транскрипција, транслација вклучуваат одвиткување на веригите што бара употреба на хеликази.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wu Y. Unwinding and rewinding: double faces of helicase?. „J Nucleic Acids“ том  2012: 140601. doi:10.1155/2012/140601. PMID 22888405.