Хексокиназа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хексокиназа
Hexokinase 3O08 structure.png
Кристална структура на хексокиназа 1 од Kluyveromyces lactis.[1]
Назнаки
EC-број2.7.1.1
CAS-број9001-51-8
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Хексокиназа е ензим кој врши фосфорилација на хексозите, при што се формира хексоза фосфат. Кај повеќето организми, глукозата е најважниот супстрат за хексокиназите, а глукоза-6-фосфат е најважниот производ. Хексокиназата има способност за трансфер на неорганска фосфатна група од ATP на супстратот.

Хексокиназата не треба да се поистоветува со глукокиназата, која е специфична изоформа на хексокиназа. Сите хексокинази се способни да фосфорилираат неколку различни хексози, но глукокиназата има 50 пати помал афинитет за другите супстрати и нејзин главен супстрат е глукозата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 3O08 ; Kuettner EB, Kettner K, Keim A, Svergun DI, Volke D (2010). „Crystal structure of dimeric KlHxk1 in crystal form I“. doi:10.2210/pdb3o08/pdb. Наводот journal бара |journal= (help)