Харолд Велман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Харолд Велман (1908-1999) — новозеландски геолог.

Велман го открил Големиот алпски расед. За време на Втората светска војна, Новозеландското геолошко друштво го испратило на Јужниот Остров да пронајде минерал момирок. Додека престојувал таму, ја открил линијата што ја пресекува почвата и на која на едната страна има карпи од гранит, а на другата - од шкрилци. Велман дошол до заклучок дека карпите биле странично поместени над 500 км по должината на таа линија. Така открил еден од најголемите раседи на Земјата.