Харлот Илијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Харлот Илијан
Визит картичката на Харлот во Пенсилванија.

Харлот Илијан (подоцна Олсен, 1839–1920), била првата жена шведски лекар.

Харлот Илијан била ќерка на чевлар во Хелсингборг. Нејзиното единствено образование во Шведска било основно. Во Шведска сè уште не било дозволено да студираат жени на универзитети кога таа емигрирала во Соединетите Држави во 1868 година. Во Соединетите Држави, сепак, студирала медицина на Женскиот медицински колеџ во Пенсилванија, каде што дипломирала како лекар во 1873 година. Со тоа станала првата Швеѓанка која дипломирала како лекар на универзитет, иако Каролина Видерстрем била првата жена што го сторила тоа во Шведска.

Таа се вратила во Шведска, каде што се пријавила да извршува медицина, но нејзината странска диплома не била прифатена таму. Сепак, универзитетите веќе биле отворени за жени во Шведска во 1870 година, и таа била прифатена како студент на Упсалскиот универзитет, но таа никогаш не започнала да студира таму. Истата година, таа била избрана за прва жена делегат на Конференцијата за Нордиска наука во Копенхаген.

Харлот Илијан се вратила во Соединетите Држави, каде работела како лекар во Женската болница во Филаделфија, а потоа и со своја пракса. Во 1874 година, таа се омажила за норвешкиот инженер Тиниус Олсен. Таа се пензионирала во 1889 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Елијан Риска: Медицинска кариера и феминистички агенди: американски, скандинавски и руски...
  • http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2013/12/Hon-maste-flytta-fran-Sverige--for-att-fa-jobba-som-doktor/
  • Brev till Rudolf Schmidt 1866-02-21 & 1866-06-24, Håndskriftsamlingens Brevbase, Det Kongelige bibliotek, Копенхамн
  • Фред Еџ, Ајрон Роуз, University of Manitoba press, 1992 година, стр. 81
  • Дваесет и првото годишно соопштение за медицинскиот колеџ на Womanената во Пенсилванија, записи за публикации W / MCP 1850-денес, архиви и специјални колекции, универзитетски медицински колеџ Дрексел
  • Теза за глауком, записи на студенти по медицина W / MCP 1850–1981, архиви и специјални колекции, универзитетски колеџ за медицина Дрексел
  • Нилс Ериксон, „I andans kraft, på sannings stråt -“: De skandinavaviska naturforskarmötena 1839–1936, Acta Universitatis Gothoburgensis, 1991, s. 230-31
  • Марија Седерскилд, En banbryterska: Skildringar från Ellen Fries’ studentår i Uppsala: Ur hennes bref och anteckningar, Стокхолм, 1913
  • Brev till Johannes Steenstrup 1899–1919, Håndskriftsamlingens Brevbase, Det Kongelige bibliotek, Копенхамн