Фудбалско игралиште

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фудбалски Терен

Фудбал (англиски: football; foot - нога и ball - топка). Колективна игра помеѓу два тима, составена од единаесет играчи. Фудбалот е моментално најпопуларен спорт во светот. Играта се игра во повеќе од 200 земји. Може да се игра од страна на луѓе од сите возрасти и двата пола. Често зборуваме за фудбалот како "најважните средно нешто во светот." Играта е фудбалска топка на правоаголни поле со трева или вештачка трева. С овие се наоѓаат спроти друг на терен до крајот на јажето. Целта на играта е да потоне на топката во цел со било кој дел од телото освен својата рака. Само голман да во ограничен простор, т.н., средината, игра на рака. Победник е оној тим кој играл на крајот на играта резултати повеќе цели (целите).


Модерен фудбал е игра развиена во Англија по создавањето на првата фудбалска асоцијација . Во 1863 година години. Првиот правила кои датираат од истата година, со мали промени се одржи на овој ден. Повеќето фудбалски телото ФИФА ( Федерацијата Internationale де фудбалска асоцијација). ФИФА организиран Светското првенство, најпрестижниот спортски настан во целина.Должината му е од 90-100 метри а ширината од 65-75 метри.Стативите мораат да бидат 2,44 метри под земја.

Природата фудбалски натпревар[уреди | уреди извор]

Голманот нурна во обид да се запре топката од влегувањето на целта

Фудбал се игра од страна на регулатива е наречен правила фудбалски натпревар. Сите играчи, 22 играчи се прави се што е во согласност со правилата на играта да се задржи топката во посед и неговиот тим да се имплементира во целта. Тим постигнувајќи најмногу голови на крајот на натпреварот е победник, ако двете екипи имаат ист број на голови, и ниеден тим нема резултат, играта е нерешено (нерешено).