Фудбалски судија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Судија носи одлука за време на натпревар

Фудбалски судија е личност која има целосни овластувања да ги спроведува сите фудбалски правила во текот на натпреварот за која е изабран да суди (5. правило). Одлуката која судијата ќе ја донесе во текот на натпреварот е конечна и не може никој да ја поништи, но после завршувањето на натпреварот службените тела можат да донесат накнадни одлуки или казни за судиите.

На главниот судија му помагаат двајца помошни судии и четврти судија, но во некој лиги како што е Премир лигата или УЕФА Лигата на шампионите има и по пет судии.

Судииите кои судат сужбен меѓународен натпревар се избрани од ФИФА одборот. Вакви процедури не се потребни во терминот за пријателски натпревари.

Хаувард Веб на официјален натпревар во 2011 година

Должности и овластувања на судиите во токот на натпреварот[уреди | уреди извор]

Должности и овластувања на судиите во текот на натпреварот се најопширно опишани во петтото правило. Во нив јасно пишува дека како главен судија на натпреварот:

  • да ги почитува сите правила и да се труди и играчите да ги почитуваат
  • да го контролира натпреварот во соработка со помошниот судија, како и со четвртиот и петтиот судија
  • да се грижи околу состојбата на фудбалска топка во текот на натпреварот
  • да се грижи околу состојбата на фудбалската опрема на играчите
  • да се грижи за времетраењето на натпреварот и судиското продолжување
  • мора да го прекине натпреварот ако дојде до непочитување на правилата
  • мора да го прелине натпреварот ако дојде некој од играчите или голманот повреден
  • има право да го продолжи натпреварот според неговотго мислење доколку играчот е полесно повреден

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]