Филозофија на психологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Филозофија на психологијата се занимава со многу прашања поврзани со теоретските основи на современата психологија.

Преглед[уреди | уреди извор]

Некои од прашањата кои ги проучува филозофијата на психологија се епистемолошките проблематики поврзани со методологијата на психолошкото истражување. Некои од нив се:

  • Која е најсоодветната методологија за психологијата: ментализам, бихејвиоризам или компромис?
  • Дали самоизвестувачките мерки се релијабилен метод за собирање податоци?[1]
  • Кои заклучоци можат да се извлечат од тестирањето на нулта хипотеза?
  • Дали личните доживувања (емоции, мотиви, верувања итн.) можат да се измерат објективно?

Другите прашања во филозофијата на психологија се филозофски прашања за природата на умот, мозокот и когницијата и можеби се почесто се сметаат за дел од когнитивната наука или филозофија на умот, како што се:

  • Што е когнитивен модул?
  • Дали луѓето се рационални суштества?
  • Кои психолошки феномени произлегуваат од стандардот потребен за да се постигне научно знаење?
  • Што е вродено?

Филозофијата на психологијата, исто така, внимателно го следи современиот придонес во когнитивната неврологија, еволуциска психологија и вештачката интелигенција, на пример, прашањето дали психолошките феномени можат да се објаснат преку методите на невронауката, еволуциската психологија и др. Иако сите овие се тесно поврзани полиња, сепак се поставуваат прашања околу соодветноста на употребата на нивните методи во психологијата. Некои од тие прашања се дали психологијата, наука за единките како системи за обработка на информации (види Donald Broadbent) се независни од она што се случува во умот, (иако психолозите во голема мера се согласуваат дека умот во некој аспект предизвикува однесување; понатаму дали умот е доволно развиен за да биде поле на плодно еволуциско истражување, и дали моделите за обработка на информации можат да придонесат повеќе од можни имплементации на когнитивните теории кои не даваат информации за умот ((Fodor & Pylyshyn 1988)

Филозофија на психологија е релативно ново поле бидејќи „научната“ психологија, односно психологијата која претпочита експериментални методи над интроспекцијата - досега ги водела психолошките студии во 19 век. Едно од главните прашања на филозофијата на психологијата е евалуација на придонесите на различните дисциплини кои постојат и се практикуваат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. R. Stewart Ellis (2010). „Research data gathering techniques“. Kettering University. Архивирано од изворникот на 2018-11-03. Посетено на 2018-11-24.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]