Фикус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ficus carica

Фикус е род (Ficus) што опфаќа околу 850 видови дрвја, џбнови, лијани и епифити од фамилија дудови (Moraceae). Оисебно е иразен во тропските предели, а меѓу нив, нам најпознатиот вид ни e смоква (Ficus carica) кој се гаи поради исклучиво благ и вкусенплод.

Значај[уреди | уреди извор]

Различни видови на ова билка спаѓаат во многу важни растителни заеднци во екосистеми на тропски дождовни шуми а многу видови се негуваат како украсни растенија и собни билки, со засекување на кората на (Ficus elastica) се добива бек густ сок кој се употребуваа за производство на каучука битен во производство на гума.

Митологија[уреди | уреди извор]

Поедини видови на фикус имаат култен и културен значај како мести на обожување и сенишни места. Според будистичко предание, Готама Буда се просветлил под дрво на света смоква (-{Ficus religiosa}-), кој е постало познат и како Боди дрво.

Наводи[уреди | уреди извор]