Фаруски Океан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фаруски Океан е древен океан кој постоел од пред 800 до 635 милиони години, помеѓу распадот на Родинија суперконтинент и почетокот на формирањето на Гондвана суперконтинентот[1].

Отворање и затворање[уреди | уреди извор]

Фарускиот океан се отворил пред околу 800 милиони години во ерата Неопротерозоик откако се разделил по источната граница на Западноафриканскиот кратон за време на распадот на Родинија. Океанот почна да се затвора пред околу 730 милиони години со субдукција на исток на лакот Тилемси, кој беше насобрана наспроти регионот Хогар на Сахарски Метакратон.

Западниот дел од масивот Хоггар е направен од материјал од Фарускиот Океан, вклучувајќи океански базалти, лачни вулкански и седиментни карпи и седименти кои биле излеани во Фарускиот Океан од западноафриканскиот кратон и источниот Хогар. Затворањето беше завршено кога западноафриканските и сахарските кратони се судрија пред околу 635 милиони години на почетокот на Пан-африканската орогенеза.

Јужна екстензија[уреди | уреди извор]

Океанот Гојас, кој се наоѓал на југозапад помеѓу Амазонскиот кратон и Кратонот Конго, се протегал во Фарускиот Океан.

Океанот Гојаш се затворил за време на последните фази на формирање на Западна Гондвана. Јужниот дел на Трансбразилската линија (TBL) ја означува зоната на шиење на ова затворање, додека северниот дел Борборема од TBL и Транс-Сахарскиот појас, кој тече од Алжир до Бенин, означете ја зоната на шиење на затворањето на Фарускиот Океан.

Овие затворања на океаните и последователните тектонски настани не беа симултани, туку се случија во подолг временски период.

Во југозападна централна Африка возраста на ладење на гранулитот се движи помеѓу 587 и 576 Ma, додека во североисточен Бразил тие се движат од 568 до 500 Ma.

Сепак, податоците од аеромагнетните и гравитациите даваат доказ за континуитет помеѓу TBL lineament, Собралниот расед во североисточен Бразил, раседната зона Канди во Бенин и Транс-сахарскиот појас формирана со затворање на Фарускиот Океан.

Биографија[уреди | уреди извор]

  • Kent C. |nom1=Condie |titre=Proterozoic crustal evolution |lieu=Amsterdam/New York/Tokyo |éditeur=Elsevier
  • Robert D. |nom1=Hatcher |titre=4-D framework of continental crust |éditeur=Geological Society of America |

Наводи[уреди | уреди извор]