Прејди на содржината

Училишна вратоврска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Училишната вратоврска е дел од училишната униформа што ја бараат голем број англиски училишта. Старата училишна вратоврска се однесува на вратоврска што доброволно ја носат алумни на долго воспоставени британски училишта. Фигуративно, се однесува на поврзаноста помеѓу припадниците на елитата кои биле дел од одредени институции: ова е особено поврзано со јавните училишта.[1]

Училишна вратоврска[уреди | уреди извор]

Училишната вратоврска означува ученици на одредено училиште, или годишна група или на одредена куќа во тоа училиште.[2][3] За некои училишта, училишната вратоврска не е само показател дека ученикот припаѓа на одредена група или заедница, туку вратоврската е дел од концептот наречен „паметен“: кој ги поврзува уредните училишни униформи со високи стандарди.

Одредени припадници во академските кругови сметаат дека училишната вратоврска е начин на кој луѓето можат да прават разлика помеѓу групите и социјалните класи на начинот на кој се етикетираат учениците според бојата на нивните вратоврски и униформи.[4]

Стара училишна вратоврска[уреди | уреди извор]

Стара училишна вратоврска или вратоврска на стари момчиња е вратоврска што, со напуштање на училиштето, поранешните ученици имаат право да ја носат. Според протоколот, оваа вратоврска може да ја носат само поранешни ученици. Овој симбол може да биде дискретен пасош кон мрежата на старото момче и таквите вратоврски можат да бидат показател за нечија социјална состојба. И обратно, носењето вратоврска на која немате право е сериозен социјален гаф.[5]

Ваквите ексклузивни вратоврски не се ограничени само на британските државни училишта: тие исто така се практикуваат и во некои елитни училишта во Австралија, многу приватни и во некои од попрестижните државни училишта во Нов Зеланд, многу клубови, воени полкови и колеџи на универзитети како Оксфорд и Кембриџ, а исто така се прошириле и на некои поранешни империјални поседи на Велика Британија, вклучително и Канада и САД.[се бара извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Definition of old school tie in English“. en.oxforddictionaries.com. Oxford University Press. Архивирано од изворникот на 2018-03-27. Посетено на 27 March 2018.
  2. White, Margaret (2018). A Good Education: A New Model of Learning to Enrich Every Child. Oxon: Routledge. ISBN 978-1-351-27011-3.
  3. Oakland, John (2002). A Dictionary of British Institutions: A Students' Guide. Oxon: Routledge. стр. 142. ISBN 978-1-134-91102-8.
  4. Berger, Arthur Asa (2017). Reading Matter: Multidisciplinary Perspectives on Material Culture. Oxon: Routledge. ISBN 978-1-351-49473-1.
  5. „The Old School Tie Is So Exclusive That Almost Anyone with a Neck Has One“. Sports Illustrated. 19 April 1965. Посетено на 16 November 2010.