Устав на Корзика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Преамбула на корзиканскиот устав на корзикански, француски, англиски и италијански јазик.

Првиот корзикански устав бил изготвен во 1755 година за краткотрајната Корзиканска Република независна од Џеновската Република, почнувајќи од 1755 година, и останал на сила до припојувањето на Корзика од Франција во 1769 година. Напишано е на тоскански италијански јазик, јазикот на елитната култура и луѓето во Корзика во тоа време.[1]

Била изработена од Пасквале Паоли, и вдахната од Жан-Жак Русо, кој, нарачано од Корзиканците, напишал „Проект на уставот за Корзика“, во 1763 година.[2]

Вториот корзикански устав бил изготвен во 1794 година за краткотрајното (1794–96) Англо-Корзиканско Кралство и вовел право на глас за сите сопственици на имот. Тој исто така бил сметан за високо демократски устав за своето време.

Линда Коли му дава признание на Паоли за пишување на првиот пишан устав на една нација држава.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Blackwood, Robert J. & Tufi, Stefania (2015). The Linguistic Landscape of the Mediterranean: French and Italian Coastal Cities. Basingstoke, UK: Palgrave Macmillan, p. 130. Retrieved from https://books.google.com/books/about/The_Linguistic_Landscape_of_the_Mediterr.html?id=SGmkCgAAQBAJ
  2. Carrington, Dorothy (July 1973). „The Corsican constitution of Pasquale Paoli (1755–1769)“. The English Historical Review. 88 (348): 481–503. doi:10.1093/ehr/lxxxviii.cccxlviii.481. JSTOR 564654.
  3. Linda Colley (2021). The Gun, the Ship, and the Pen: Warfare, Constitutions, and the Making of the Modern World. Profile Books. стр. 19. ISBN 9781846684975.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]