Усил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опрема за кочија што го претставува Усил, 500–475 п.н.е., музеј Ермитаж

1Усил е етрурски бог на сонцето, подоцна наречен Апулу (Аполон). Неговиот иконски приказ го прикажува Усил како се издигнува од морето, со огнена топка во двете испружени раце, на врежано етрурско бронзено огледало во доцниот архајски стил, порано на пазарот за римски антиквитети.[1] На етрурските огледала во класичен стил, Усил се појавува со ореол.

Тој е идентификуван со Апулу; всушност, тој се појавува на етрурско огледало од Ватикан кое датира од 4 век п.н.е., на кое се гледа Усил како го држи лакот на Апулу.[2]

Усил е синкретизиран со римскиот Сол и грчкиот Хелиос. Иако Усил е прикажан како маж во некои уметнички дела, има и женски прикази.[3][4] Можно е да постои и поврзаност со друга домородна етрурска божица, Ката, која често се толкува дека има соларен карактер. Во уметничките дела Усил е прикажан во тесна поврзаност со Тезан, божицата на зората, нешто што речиси никогаш не е видено кај Хелиос и Еос.[5]

Сопружник[уреди | уреди извор]

Бидејќи неговото име се појавува на бронзениот црн дроб на Пјаченца, веднаш до Тиур, што значи и „месечина“ и „месец“,[6] оттогаш Тиур е идентификуван како име на месечева божица (најверојатно неговата сопруга), но тоа бил најверојатно датум. Натписите на таблите Пирги потврдуваат дека „тиур“ бил означен како „месец“ за датира,[7] додека сопругата на Усил всушност била Ката.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Noted by J. D. Beazley, "The World of the Etruscan Mirror" The Journal of Hellenic Studies 69 (1949:1–17) p. 3, fig. 1.
 2. Nonoss 2015.
 3. Haynes 2000.
 4. De Grummond 2008.
 5. De Grummond & Simon 2006.
 6. Bonfante & Swaddling 2006.
 7. Adiego 2016.
 8. Jannot 2005.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Адиего (2016). „The Etruscan Texts of the Pyrgi Golden Tablets: Certainties and Uncertainties“. Во Белели, Винцензо; Ксела, Паоло (уред.). Le lamine di Pyrgi: Nuovi studi sulle iscizione in etrusco e in fenicio nel cinquantenario della scoperta. I–X. Верона. стр. 155.
 • Bonfante, Larissa; Swaddling, Judith (2006). Etruscan Myths. The Legendary Past (77). British Museum/University of Texas. ISBN 9780714122380.
 • De Grummond, Nancy Thomson; Simon, Erika, уред. (2006). The Religion of the Etruscans. Austin: University of Texas Press. ISBN 9780292782334.
 • De Grummond, Nancy Thomson (2008). „Moon Over Pyrgi: Catha, an Etruscan Lunar Goddess?“. American Journal of Archaeology. 112: 419–428. doi:10.3764/aja.112.3.419 – преку University of Chicago Press.
 • Haynes, Sybille (2000). Etruscan Civilization: A Cultural History. Los Angeles: Getty Publications. ISBN 9780892366002.
 • Jannot, Jean-René (2005). Religion in Ancient Etruria. Преведено од Whitehead, J.K. University of Wisconsin Press. ISBN 9780299208448.
 • Nonoss (2015). „Turan, Aritimi, Usil et l'énigmatique Letham...“. Au Fil du Temps (француски). Посетено на 2016-03-25.