Ур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Царството на третата династија на Ур

Ур — еден од најдревните градови во Месопотамија, разположен на реката Еуфрат, недалеку од Персискиот Залив. При основањето на градот, во околу 3000 п.н.е. градот се наоѓал на самиот морски брег, но поради повлекувањето на Персискиот Залив, сега се наоѓа во внатрешноста на континентот, блиску до градот Насирија, во денешен Ирак. Својот најголем подем го достигнува во текот на околу 2000 п.н.е. кога според некои оценки бил најголемиот град на Земјата, со население од 65.000 граѓани.