Унгарска канцеларија за безбедност на храна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Унгарската канцеларија за безбедност на храната функционирала како унгарска партнерска институција на Европската агенција за безбедност на храната (ЕАБХ) од 2003 до 2012 година во согласност со барањата на ЕУ. Еден од нејзините приоритети била да се проценат здравствените ризици кои произлегуваат од храната и индиректно од добиточната храна, да се поврзуваат со меѓународните и унгарските власти и да комуницираат со јавноста за прашањата поврзани со безбедноста на храната. Од 2012 година, овие задачи ги врши Националната канцеларија за безбедност на храна, која била воспоставена со интеграција на Централната земјоделска управа и УКБХ.[1]

Научна проценка на ризик[уреди | уреди извор]

Една од главните одговорности на УКБХ била научната проценка на ризикот поврзана со безбедноста на храната, земајќи ги во предвид најновите научни наоди на признати меѓународни институции. Проценката на научниот ризик се базира на идентификување на потенцијални опасности, дефинирање на нивните карактеристики, проценка на нивната појава и фреквенција и опишување на ризикот. УКБХ е одговорен за проценка на ризиците поврзани со конкретни настани, исто така со анализа на податоците за годишни официјални инспекции во врска со различни земјоделски, технолошки, еколошки и биолошки загадувачи, остатоци од пестициди и природни токсични супстанции во сурова и преработена храна. Врз основа на проценката на ризикот, тој поднесува предлог во врска со приоритетот на инспекциите во наредниот период и учествува во меѓународни проекти за проценка на ризик кои се однесуваат на одделни хемиски и микробиолошки загадувачи.

Национални и меѓународни односи[уреди | уреди извор]

Негувањето на националните и меѓународните односи била уште една важна одговорност на ХФСО. Пред основањето на Националната канцеларија за безбедност на храна, оваа институција била унгарска партнерска организација на Европската агенција за безбедност на храната. Покрај тоа, УКБХ беше назначената точка за контакт во системот за брзо информирање на ЕУ за храна и добиточна храна, Мрежата за итни случаи за безбедност на храната на Светската здравствена организација (INFOSAN Emergency) и СЗО.

Улогата на комуникацијата[уреди | уреди извор]

Храната е производ што во огромен дел доаѓа во директен контакт со потрошувачте на секојдневна база, производителот на храна и клиент. Третата основна функција на УКБХ била да се пополни јазот, да се обезбедат веродостојни, ажурирани информации и за експертите и за општата јавност во врска со безбедноста на храната, што исто така ги рефлектира најновите научни достигнувања. УКБХ имала за цел да ја подигне свеста на потрошувачите кај широката јавност, што ќе им овозможи на потрошувачите да ги отфрлат производите и услугите кои се сомнителни од хигиената на храната и гледна точка на безбедноста на храната и да се запознаат и да се придржуваат кон основните принципи.

Персонал[уреди | уреди извор]

УКБХ работела со мал персонал (18 лица) под надзор на Министерството за рурален развој . Сите членови на УКБХ биле државни службеници. Неговиот генерален директор бил Марија Сеицне Сабо.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]