Трговско право

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Трговско право е збир на правни норми и правни правила со кои се регулира статусот на трговските друштва како и сите правни дела што произлегуваат од правните односи на друштвата. Како субјекти на тровското право се јавуваат трговските друштва додека како предмет се јавуваат правните дела т.е. договорите.